Blog

Vansudska naplata potraživanja fudbalera i trenera od fudbalskih klubova

10. Mar 2020.

Vansudska naplata potraživanja fudbalera i trenera od fudbalskih klubova
Photo by Thomas Serer on Unsplash

Sportista u smislu Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini ima sva građanska prava utvrđena Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, ustavima i zakonima entiteta, zakonima i drugim propisima na drugim nivoima administrativnog organizovanja, kao i odredbama ovog zakona i entitetskim zakonima o sportu. Status sportiste, kao i prava i obaveze u vezi sa njegovim radom, uređuju se aktima profesionalne sportske organizacije sa kojom je profesionalni sportista zaključio ugovor, pravilima granskog sportskog saveza, međunarodnim sportskim pravilima i entitetskim (kantonalnim) zakonima o sportu.

Sporovi koji nastaju u vezi sa ugovorima, za profesionalne igrače fudbalere i igrače amatere Premijer lige BiH, na zahtjev ugovornih strana u prvom stepenu rješava Komisija za status i transfer igrača registracionog saveza, a po žalbi u drugom stepenu rješava Komitet za status i transfer igrača NS/FS BiH. Sporove ostalih igrača amatera u prvom stepenu rješava nadležni fudblaski organ registracionog saveza, a u drugom stepenu po žalbi, Komisija za status i transfer igrača entitetskog saveza.

Nadležni organi FS BiH neće rješavati sporove ako su prošle više od 2 godine od događaja koji je doveo do spora. Na odluku prvostepenog organa, nezadovoljna stranka može uložiti žalbu drugostepenom organu u roku od 8 dana od dana prijema prvostepene odluke. Ukoliko prvostepeni organ nije donio odluku po zahtjevu stranke u roku od 30 dana po prijemu zahtjeva, nezadovoljna strana može izjaviti žalbu drugostepenom organu u roku od narednih 8 dana, računajući od dana kad je trebalo biti odlučeno po podnesenoj žalbi. Drugostepeni organ je dužan donijeti odluku po žalbi u roku do 30 dana od dana podnošenja žalbe. Odluke drugostepenog organa su konačne te protiv istih nije dopuštena žalba. Nezadovoljna strana može protiv drugostepene odluke podnijeti vanredni pravni lijek – pokretanje postupka pred Međunarodnim arbitražnim sudom za sport u Lozani – CAS.

Bez ograničavanja prava svakog igrača fudbalera ili fudbalskog trenera da se obrati građanskom sudu radi rješavanja spora, FIFA je nadležna za rješavanje sporova između klubova sa jedne strane i fudblaskih igrača ili fudbalskih trenera sa druge strane s međunarodnim elementom. FIFA Komisija za status igrača rješava sporove između kluba i trenera koji imaju međunarodni element, a FIFA Komora za rješevanje sporova (DRC) odlučuje o sporovima između klubova i igrača s međunarodnim elementom. U slučaju kad nije jasno da li jurisdikciju ima Komisija za status igrača ili Komora za rješavanje sporova (DRC), predsjedavajući Komisije za status igrača odlučuje koje tijelo ima jurisdikciju.

Na odluke Komisije za status igrača i Komore za rješavanje sporova (DRC-a) dozvoljena je žalba kod Suda za sportsku arbitražu (CAS). U pravilu, sudija pojedinac Komisije za status igrača i sudija pojedinac DRC-a dužni su donijeti odluku u roku od 30 dana od prijema validnog zahtjeva, a Komisija za status igrača ili Komora za rješavanje sporova dužni su donijeti presudu u roku od 60 dana. Postupak se vodi prema FIFA Opštim proceduralnim pravilima.

Postupak pred DRC-om između kluba i igrača s međunarodnim karakterom, je besplatan.




Ostali tekstovi